ANKARA-BHA
Yaz aylarında hareketlenen emlak piyasası, dolandırıcıların da iştahını kabarttı. Sosyal medya üzerinden yayınlanan sahte konut ilanları, çok sayıda vatandaşı tuzağa düşürüyor. Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Mahmut Şahin, özellikle görseli internetten alınmış evlerin “acil kiralık” ya da “fırsat satılık” başlıklarıyla paylaşılmasının ciddi riskler barındırdığı uyarısında bulundu.
Şahin, son dönemde sosyal medya platformlarında kendilerine ait olmayan evlerin sahte ilanlarla dolaşıma sokulduğunu belirtti. Dolandırıcıların, “talep çok, kaçırmayın” bahanesiyle evi bile göstermeden tüketicilerden kapora ya da birkaç aylık kira bedeli istediklerine dikkat çeken Şahin, bu yöntemin artık yaygınlaştığını ifade etti.
“Evi görmeden ödeme yapmayın”
Konut kiralarındaki fahiş artışların, dolandırıcılar için adeta fırsata dönüştüğünü vurgulayan Şahin, vatandaşlara önemli bir uyarıda bulundu:
“Evi görmeden, belge ve kimlik doğrulaması yapmadan kesinlikle ödeme yapmayın. Özellikle sosyal medya üzerinden yapılan işlemlerde muhatabınızın kim olduğunu sorgulamak en doğal hakkınız.”
“Yetki belgesi yoksa uzak durun”
Artık konut alım-satım ve kiralama işlemlerinin Ticaret Bakanlığı’ndan yetki belgesi alan profesyoneller tarafından yapılması gerektiğini hatırlatan Şahin, “Taşınmaz Ticareti Yetki Belgesi olmayan kişilerle işlem yaparsanız dolandırılma ihtimaliniz çok yüksek” dedi.
Şahin, “TTBS yani Taşınmaz Ticareti Yetki Belgesi Sorgulama sistemiyle kişinin belgeli olup olmadığını anında öğrenebilirsiniz. Belge gösteremeyenler büyük olasılıkla dolandırıcıdır. Muhatabınızın kartını ya da işletmesini sormaktan çekinmeyin. Paranızın boşa gitmesini istemiyorsanız ısrarla belge sorun” ifadelerini kullandı.
MİT Başkanı Kalın ve MSB heyeti Şam’da: Türkiye-Suriye ilişkilerinde yeni dönem sinyali
“Sosyal medya dolandırıcılarının izi kolay sürülemiyor”
Kapora gönderildikten sonra dolandırıcının ortadan kaybolduğunu ve sosyal medya üzerinden izinin sürülmesinin çoğu zaman mümkün olmadığını aktaran Şahin, “Yüz yüze görüşmeden, evi yerinde görmeden ödeme yapmak ciddi bir risktir. Bu gibi mağduriyetlerde muhatap bulmak imkânsız hale geliyor” diye konuştu.
Şahin, özellikle tatil beldelerinde ve büyükşehirlerde artan taleple birlikte konut ilanlarına rağbetin arttığını, ancak her cazip teklifin güvenilir olmadığını hatırlatarak, tüketicileri dikkatli olmaya çağırdı.