ANKARA-BHA
Türkiye’de 2025’te 35 ücretsiz halk plajı hedefi
Dünya Doğayı Koruma Birliği’nin (IUCN) nesli tehlike altındaki türler listesinde yer alan caretta caretta ve chelonia mydas türü deniz kaplumbağalarının yuvalama dönemi Akdeniz sahillerinde başladı. Türkiye’nin Akdeniz kıyılarında, her yıl nisan sonu veya mayıs ayında başlayan bu süreç, kaplumbağaların kumsallara çıkıp yumurta bırakması ve temmuz ortalarından itibaren yavruların yuvalardan çıkıp denize ulaşması ile devam ediyor. Eylül ayı sonuna kadar süren bu dönem, sahillerin özel korunmasını gerektiriyor.
Türkiye’deki en büyük yuvalama alanları Antalya il sınırlarında yer alırken, Ekoloji Araştırmalar Derneği (EKAD) tarafından yürütülen çalışmalar, 30 kilometrelik Belek kumsalında yoğunlaşmaktadır. Bu yıl, Belek kumsalında ilk caretta caretta yuvalarına rastlanmış ve 3 yuva koruma altına alınmıştır.
Türkiye genelinde, 9’u Antalya’da olmak üzere Muğla, Mersin, Adana ve Hatay illerinde 21 deniz kaplumbağası yuvalama kumsalı bulunmaktadır. Ekincik, Dalyan, Dalaman, Fethiye, Patara, Kale, Kumluca, Olimpos-Çıralı, Tekirova, Belek, Kızılot, Demirtaş, Gazipaşa, Anamur, Göksu Deltası, Alata, Davultepe, Kazanlı, Akyatan, Yumurtalık ve Samandağ gibi kumsallar, bu alanda koruma altında olan önemli bölgelerdir.
Mayıs ile Eylül ayları arasında, bu kumsallarda gece saat 20.00 ile sabah 08.00 arasında giriş yasağı uygulanmaktadır. Ayrıca, araçla giriş, çadır kurma, kamp yapma, ateş veya mangal yakma gibi faaliyetler de yasaklanmıştır. Yasakları ihlal edenlere ise 2025 yılı için belirlenen 557 bin 212 TL idari para cezası kesilecektir.
Geceleri yalnızca deniz kaplumbağalarının kullanacağı bu kumsallar, gündüz saatlerinde yerli ve yabancı turistlerin kullanımına açık olacaktır. Bu önlemler, deniz kaplumbağalarının güvenli yuvalama süreçlerinin korunmasına yardımcı olmayı hedeflemektedir.